Eesti English Vene
Otsi
Sisestused puuduvad

Vaimne kultuuripärand

Saarelised vaimse kultuuripärandi radadel
 
 
Vaimset kultuuripärandit, mida antakse edasi põlvkonnalt põlvkonnale, loovad kogukonnad ja rühmad pidevalt uuesti, mõjutatuna oma keskkonnast, loodusest ja ajaloost.
Vaimne kultuuripärand annab neile identiteedi ja järjepidevuse tunde ning edendab seeläbi ka kultuurilist mitmekesisust ja loometegevust.
(Vaimse kultuuripärandi kaitse konventsioon, Artikkel 2)
Vaimne pärand hõlmab kombeid, tavasid, teadmisi ja oskusi, mis on erinevatele inimrühmadele igapäevaelu ja identiteedi osana omased ja olulised. Seetõttu soovitakse neid anda edasi ka järgmistele põlvkondadele.

Vaimne pärand võib olla midagi erilist ja ainulaadset nagu seto leelo või midagi tavalist ja igapäevast nagu rukkileiva söömine või saunaskäimine.

Rõhutamaks, et vaimne pärand on osa meie kõigi elust just siin ja praegu ning et see muutub koos inimeste ja oludega, kasutatakse ka sõnapaari elav pärand.
 
Saarlelised on asunud oma vaimse pärandi jälgedele. Ja kas need ongi jäljed, tegelikult on see meie argielu, milles kasutame oma vanavanemate teadmisi, oskusi eneselegi märkamatult ja seostamata seda vaimse pärandiga. Tähtis on see, et see teave ja oskused on olulised kogukonnale.
Saarlaste ja muhulaste mõttetalgute tulemusel on tekkinud nimekiri 33 tegevusest, oskusest, mis tuleb kaardistada. See pole lõplik, siin on sõna öelda igal saarlasel. Praegusel hetkel on uurimisel ja kirjete koostamisel  pannileib Lääne Saaremaalt, Kihelkonna kihelkonnast pütinguahjus kala suitsutamine, Sõrve kandis paldiste tegemine, Muhumaal uisu meisterdamine, pättide tikkimine ja tallutamine, teave kogumine raudkivi ehitiste kohta, Muhu murde kaardistamine ja hapuroka valmistamine. Nimekirja leiad www.saareline.ee
Rohkem infot www.rahvakultuur.ee
Meil on heameel, et Oma kodu avas oma uksed, et tutvustada meie oma koduseid maitseid, oskusi ja teavet.
Hea saarlane ja muhulane, abrukalne ja vilsandlane, ootame ka Sinu ettepanekuid ja mõtteid vaimse kultuuripärandi teemal meie maakonnas.
Koduleht Elitec'st